Buah Ciku
- Pokok Ciku merupakan tumbuhan yang menghasilkan buah yang boleh dimakan.
- Ciku banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur.
- Ciku atau nama saintifiknya Manilkara zapota.
- Pokok ciku merupakan tumbuhan tropika hijau yang boleh mencapai ketinggian di antara 10-30 meter.
- Pokok ciku berbuah sepanjang tahun tetapi penghasilannya adalah tidak seragam.
- Buah ciku pada amnya berbentuk bujur, dimana diameternya di antara 5-9 cm dan beratnya di antara 75-250 gm.
- Faktor-faktor utama penentu gred dan jenis sesuatu buah ciku ialah bentuk, saiz, warna isi dan citarasanya.
- Di Malaysia, varieti ciku yang boleh didapati ialah Jantung, Betawi, Pasir dan Subang.
- Buah ciku pada amnya mengambil masa di antara 6-8 bulan dari tempoh berbunga untuk mencapai kematangan.
- Buah ciku juga boleh dibuat jem, jus, kepingan ciku kering dan ditinkan dalam bentuk kepingan untuk membuat sherbet dan kandi.
No comments:
Post a Comment